| |
Hranjenje z jedilnimi palčkami ima v azijski kulturi in kulinariki že večtisočletno tradicijo, restavracij s takšno hrano pa zadnja leta ne manjka niti pri nas. V nekaterih vas pri pogrinjku poleg paličic že pričaka tudi nam bolj domač pribor, če ne, pa vam ga natakar skoraj povsod tudi naknadno prinese. A pravi ljubitelji azijske kuhinje želijo izkušnjo izpopolniti tako, da hrano zaužijejo s paličicami.

Kako so narejene?
Večina palčk je narejena iz bambusa na Kitajskem (tudi Japonci največ palčk uvozijo), poznamo pa še palčke iz tršega lesa, plastike, kovine, porcelana in drugih materialov. Bambusove so se razširile zaradi nizke cene in dejstva, da je manj izkušeni roki z njimi lažje jesti, kot recimo s plastičnimi, iz katerih hrana prej zdrsi.
Njihova poraba on izdelava
Povprečen jedec na Vzhodu na leto porabi približno 100 parov palčk za enkratno uporabo, kar predstavlja veliko okoljsko obremenitev. Če bi bile vse izdelane iz lesa odraslih dreves, bi jih za izdelavo morali posekati 25 milijonov.
Ker so Kitajci pred leti proizvodnjo palčk obremenili z dodatnim okoljskim davkom, so se podjetni Američani (ki takega davka ne poznajo) organizirali in začeli “American made” palčke izvažati na Kitajsko.

Kako se jih uporablja?
Jedilne paličice so kot kuhinjski pribor začeli uporabljati Kitajci, čeprav pri nas še vedno prisegamo na nož, vilice in žlice, pa hrano z vzhoda navadno jemo prav z njimi. Jih znate pravilno držati?
Vira: Siol.net in Vir: Sushispotting.si
Recepti, kjer jih boste lahko uporabljali
Na Zmaga.com smo objavili nekaj receptov, kjer jih boste lahko uporabljali. Glavna jed za njihovo uporabo je skoraj zagotovo riž, lahko pa seveda improvizirate, kjerkoli se vam zazdi. Spodaj objavljamo nekaj primerov, več receptov pa najdete tukaj.
spremenjeno: NikMan (27.12.2016, 9:00)
|